Meditant: Aquesta és la manera com connectaràs el cap amb el cos. És la manera d’ajudar el teu cap a estar equilibrat, que no es generin bloquejos i que els òrgans no emmalalteixin fàcilment. Meditar i fer fluir l’energia són bàsics per tenir una vida saludable. Un cop hem emmalaltit tot és molt més complicat.
La meditació té moltes formes diferents. No cal que et posis una roba de monjo, pleguis les cames i tanquis els ulls per meditar. Això molts cops és un tros de carn sense substància i no algú que medita. Pots trobar la meditació en una xerrada, escoltant, menjant. Es tracta de focalitzar, pensar en cada acció que fas per més petita que sigui. Sigues conscient del que fas i com ho fas. Has d’estar present en totes les accions del dia. Això és meditar.
Ho estàs fent! Fixa’t en l’atenció que poses en el que et dic, estàs pendent de cada paraula que sortirà de la meva boca (silenci). Aquest segon que he estat callat i tu estaves només pendent del que t’anava a dir ha estat meditació, estaves plenament concentrat en el que et deia, completament present. Si ets capaç d’allargar d’un segon a dos segons aquest estat, i així progressivament, estaràs meditant. Fes-ho cada dia. No cal que sigui molta estona, el més important és la qualitat de l’exercici, no el temps que t’estàs fent-lo.
“Sempre dic als alumnes que no s’enganyin. Si mediten, han de ser-hi de veritat, si no són un tros de carn amb els ulls tancats”
I compte perquè la gent s’enganya a ella mateixa amb molta facilitat. Això és el primer que dic als meus alumnes: no us enganyeu! Si mediteu, sigueu-hi de veritat, penseu en el que esteu fent, estigueu concentrats, no sigueu un tros de carn amb els ulls tancats.
Mestre Tung Kuan Yen
Quan parlem de meditació, a què ens referim?
La meditació és una disciplina en la qual es conrea la familiarització amb l’objecte de meditació escollit. El problema és que a la vida diària, a causa dels nostres estats mentals dispersos, deixem que la nostra ment ens domini i controli, la qual, al seu torn està dominada per emocions i pensaments aflictius. Això afecta a tots els nostres estats mentals que es veuen sobrecarregats d’emocions i pensaments destructius i negatius el que perpetua un cercle complet de problemes, confusió, sofriment i altres. Així que el que busquem en la nostra pràctica és intentar invertir aquest cicle de manera que, gradualment, ens trobem en situació de fer-nos càrrec de la nostra ment i de prevenir que es trobi sota el domini i influència dels nostres impulsos i pensaments negatius. I la manera en què això s’aconsegueix és implicant-se en la disciplina constant de familiaritzar-nos amb l’objecte triat de manera que puguem obtenir certa estabilitat mental i així poder emplaçar la ment i permetre romandre en un punt en l’objecte triat concret amb una certa estabilitat.
Per descomptat, quan parlem d’un objecte concret, ens referim a un objecte positiu al qual dirigim els nostres pensaments i en què cultivem familiarització, i observem que el procés de canvi que succeeix en nosaltres és gradual.
Dalai Lama
Utilitzem la imatge, en lloc del pensament.
En una segona fase podem trobar-nos, si ho decidim, amb la meditació de reflexió/analítica.
Mindfulness és viure el moment present, amb atenció plena, acceptació, sense judici i amb curiositat. És saber estar aquí i ara, en cada moment del teu dia, de la teva vida, amb el que sigui que hi hagi, dins i fora teu.
És apreciar, agrair i gaudir al màxim totes les coses bones que ja hi ha a la teva vida i saber sostenir les dolentes, sense que t’enfonsin ni et superin.
És l’art de veure i viure els fets, les persones, les relacions, les circumstàncies, la feina… amb consciència plena. És a dir, saber a cada moment què hi ha en el teu cap, què sents en el teu cor i com s’expressa en el teu cos per poder fer aquelles accions conscients que t’acostaran una mica més al benestar i la felicitat.
Hi ha molta evidència científica que valida la seva eficàcia en la reducció de l’estrès i l’ansietat, el control de la impulsivitat, l’increment de l’atenció i la concentració i, en general, la millora del benestar personal. També s’han descrit beneficis físics importants (enfortiment del sistema immunològic) i relacionals (reducció de la conflictivitat laboral i escolar, millora de l’estil comunicatiu i de les relacions interpersonals). A banda, de permetre desenvolupar l’autoestima, l’empatia, la compassió i la bondat.
El millor de tot és que el mindfulness es pot aprendre. És per a tothom, senzillament consisteix a aprendre diverses tècniques per ser capaç d’estar en pau i calma en qualsevol moment, passi el que passi, controlant la situació i gestionant de forma efectiva les emocions.