Mindfulness és viure el moment present, amb atenció plena, acceptació, sense judici i amb curiositat. És saber estar aquí i ara, en cada moment del teu dia, de la teva vida, amb el que sigui que hi hagi, dins i fora teu.

És apreciar, agrair i gaudir al màxim totes les coses bones que ja hi ha a la teva vida i saber sostenir les dolentes, sense que t’enfonsin ni et superin.

És l’art de veure i viure els fets, les persones, les relacions, les circumstàncies, la feina… amb consciència plena. És a dir, saber a cada moment què hi ha en el teu cap, què sents en el teu cor i com s’expressa en el teu cos per poder fer aquelles accions conscients que t’acostaran una mica més al benestar i la felicitat.

Hi ha molta evidència científica que valida la seva eficàcia en la reducció de l’estrès i l’ansietat, el control de la impulsivitat, l’increment de l’atenció i la concentració i, en general, la millora del benestar personal. També s’han descrit beneficis físics importants (enfortiment del sistema immunològic) i relacionals (reducció de la conflictivitat laboral i escolar, millora de l’estil comunicatiu i de les relacions interpersonals). A banda, de permetre desenvolupar l’autoestima, l’empatia, la compassió i la bondat.

El millor de tot és que el mindfulness es pot aprendre. És per a tothom i està lliure de cap càrrega ideològica o religiosa. Senzillament consisteix a aprendre diverses tècniques per ser capaç d’estar en pau i calma en qualsevol moment, passi el que passi, controlant la situació i gestionant de forma efectiva les emocions. La conseqüència és fàcil d’endevinar: major felicitat.